Perinteisiä pelejä netissä ja tietokoneella

Tietokoneet ovat mullistaneet elämäämme monin tavoin: esimerkiksi ennen vanhaan jouduimme pelaamaan pasianssia korteilla. Niin, aivan oikein, entisaikaan ”korttipakka” koostui 52 pahvisesta suorakulmiosta, jotka saattoi latoa pöydälle.

Peliä ei voinut aloittaa alusta jos se ei mennyt läpi, eikä freecell-peli latonut loppuja kortteja pinoon automaattisesti kun peli oli saatu loppuun! Pokeri onkin nyt suositumpaa kuin koskaan ennen, no, ainakin siltä vaikuttaa, juuri nettipelien ansiosta.

Monet muutkin pelit olivat toisintoja tietokoneen ulkopuolelta. Roolipelit saivat alkunsa 1970-luvulla, sellaisena kuin ne nyt tunnemme; siis sellaiset kynä, paperi ja noppa-pelit eli pöytäroolipelit kuten Dungeons & Dragons. Ne taas perustuivat osittain sotapeleihin jotka keksittiin jo 1780-luvulla.  Kun ensimmäiset tietokoneet saatiin kotikäyttöön, ensimmäisten, tekstipohjaisten pelien seassa oli useita roolipelejä. Monet huippusuositut konsoli- ja PC-pelit kuten Diablo tai Skyrim ovat perusperiaatteeltaan samanlaisia roolipelejä. Moninpelit netissä kuten World of Warcraft tai Runescape tuovat mukaan roolipelien sosiaalisen ulottuvuuden, netin kautta.

Shakkia voi myös pelata netissä tai omalla koneella. Windowsin käyttöjärjestelmästä löytyvällä Chess Titans pelillä pääsee jo alkuun, pelaamalla koneen tekoälyä vastaan: shakki oli pitkään yksi harvoja pelejä joissa ihminen voi hakata koneen, mutta vain huippupelaajat; Kasparov hävisi IBM:n Deep Blue koneelle jo 1996 4-2, eli hän kuitenkin voitti osan peleistä. 2000-luvun puolivälissä on alkanut käydä selväksi että tietokone voittaa jo hyvin lähelle kaikki pelit. Tavalliselle sukankuluttajalle Chess Titans on jo hyvä haastaja, ja kone on hyvä harjoitusvastustaja joka ei ainakaan naura aloittelijan kömmähdyksille. Yksi hyvä sivu pelin harrastamiseen netissä on http://www.chess.com/.

Taannoin elokuvaksikin tehty Battleship onkin yllättäen lautapeli: lapsina pelasimme sitä kynän ja paperin avulla eikä kukaan ollut nähnyt muovista vempainta. (Olisin katsonut elokuvan vain jos se olisi ollut 2 ja ½ tuntinen kuvaus Laivanupotuksen peluusta perinteiseen tapaan, joten en tiedä millainen lopputulos oli.) Battleship’iä ja monia muita tuttuja lautapelejä voi pelata netissäkin, esimerkiksi http://www.pogo.com/ sivuilla.