Amerikkalainen kirjailija Stanley G Weinbaum kuvaili virtuaalitodellisuutta jo vuonna 1935 novellissaan Pygmalion’s Spectacles. Nykyään virtuaalitodellisuuspeleistä on tullut todellisuutta, vaikka virtuaalitodellisuutta pidettiin vielä vähän aikaa sitten tieteisfantasiana. Vaikka makua ja hajua ei ole vielä saatu mukaan, ovat nykyiset virtuaalitodellisuuslasit erittäin kehittyneitä.
Paljon puhuttu Oculus Rift
Virtuaalitodellisuuden kehittäminen alkoi vuonna 2010, kun amerikkalainen teinipoika Palmer Luckey kehitti ensimmäisen VR-päähine-prototyypin, josta tuli myöhemmin Oculus Rift. Kaksi vuotta myöhemmin Palmer aloitti 250’00 dollarin Kickstarter kampanjan, ja saikin moninkertaisen määrän, jopa 2.4m dollaria, mikä herätti teknologia-alan kiinnostuksen virtuaalitodellisuuteen. Mark Zuckerberg osti yhtiön 2 miljardilla dollarilla.
Myöhemmin Oculus Riftille on tullut kilpailijoiksi mm. HTC Hive ja Sonyn PlayStation VR, sekä jopa älypuhelimiin perustuvat Samsung Gear VR ja Google Cardboard. Saat pelintekijät kehittävät VR pelejä ja applikaatioita, ja elokuvantekijät yrittävät löytää tapoja käyttää teknologiaa hyväksi dokumenteissa ja animaatioissa. Lisäksi esimerkiksi YouTubessa ja Facebookissa on 360-asteen videoita.
VR-pelaamisen perusta on headset, joka on kuin paksut silmälasit. Kalleimmat headsetit yhdistetään tietokoneeseen ja halvemmat älypuhelimiin. Headsetin lisäksi tarvitaan hyvät kuulokkeet, ja lisäksi on välineitä kuten juoksumatto ja käsiohjaimet. Myös tavallisia joypadeja voidaan käyttää ohjaamiseen. VR-laitteilla on omat applikaatiokauppansa.
Muutamia VR-pelejä
Hauskoja VR pelejä ovat mm. Sparc, joka on hauska sporttinen peli. Elite: Dangerous on jännittävä galaktinen seikkailu. Rick and Morty Simulator on puolestaan kiinnostava puzzle-peli.