First Person Shooter -pelit

First Person Shooter -pelit eli ensimmäisen persoonan ammuntapelit, kansansuussa kotoisesti räiskintäpelit, ovat suosittu peligenre, joka perustuu näkymään ampujan näkökulmasta, eli aseen tähtäimen läpi, tavoitteena vihollisten eliminoiminen.

Vihollisten lisäksi pelinäytöllä voi esiintyä erilaisia esineitä ja muuta pelaamisen kannalta tärkeää tietoa, kuten erilaisia pistetaulukoita ja karttoja. Pelin kulku on suhteellisen simppeli ja perustuu pelaajan eli ampujan liikkumiseen erilaisissa tiloissa, vihollisten räiskintään ja vaihtelevien tehtävien suorittamiseen, joista kerääntyy pisteitä, joita voidaan hyödyntää taistelun edetessä. Moderneja ensimmäisen persoonan ammuntapelejä on saatavana sekä PC:lle että pelikonsoleille.

Yksinkertaista ja viihdyttävää

First Person Shooter on peligenre jonka ensimmäisiä tunnettuja pelejä olivat muun muassa vuonna 1992 lanseerattu Wolfenstein 3D, sekä vuotta myöhemmin ilmestynyt Doom. 2000-luvun suosituimpiin räiskintäpeleihin kuuluvat ehdottomasti Half-Life ja Halo, jotka ovat niin kutsuttuja moninpelejä. First Person Shooter -pelien kestosuosikeiksi ympäri maailmaa ovat muodostuneet muun muassa Battlefield sekä Call of Duty -pelisarjat. Muita suosittuja FPS-pelejä ovat esimerkiksi Heroes & Generals, joka on strateginen ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jonka tapahtumat sijoittuvat toiseen maailmansotaan ja peli on ladattavissa ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että suuri osa First Person Shooter -peleistä ovat maksullisia, eivätkä sovellu väkivaltaisuutensa vuoksi lapsille.